Gazda(g)ság

...ma újra az a gondolat futott át rajtam, hogy nyitok egy gazdaság-politikai-filozófiai blog-ot, ahol a gazdasági válsággal kapcsolatos gondolataimat és meglátásaimat teszem közre, hátha ezen a fórumon keresztül megtaláljuk azokkal egymást, akik valami megmagyarázhatatlan okból kifolyólag, nem azon gondolkoznak, hogy kinek a felelőssége, hogy idáig jutottunk, hanem azon, hogy milyen gyakorlati megoldásaink, lehetőségeink vannak arra nézve, hogy innen mihamarabb kijussunk, s egy önmagát gátoló rendszer-szabályzás helyett müködébe hozzunk egy egészséges, önmagát eltartani tudó családi, nemzeti gazda(g)ságot...

Linkblog

Utolsó kommentek

Friss topikok

Mi a gazdasági válság?

2009.03.02. 21:51 | JanCe | Szólj hozzá!

Címkék: politika gazdaság válság rendszer pénzügy

Keres-kedelem...

Gazdasági szempontból egy ország éppen úgy működik, mint egy család. Kereskedik a saját javaival (munka, pénz-tőke vagy termék). Családban is vagy a munkaerejüket (szolgál-tatók), vagy pedig a maguk által előállított termékeket cserélik el pénzre (termelők) a családtagok, más családok tagjaival. 
 
(Az egyszerűség kedvéért a cégeket is vegyük családi vállalkozásoknak, hiszen végsősoron vagy valamelyik állam, vagy egy (v. több) család a tulajdonosa a világ összes gazdasági társaságának.)


Ebből a pénz beáramlásból (bevétel) fedezik a szükségleteik és vágyaik által generált kiadásaikat. Alap esetben a családok azt a pénzt tudják elkölteni, amit eddigi munkájukkal megkerestek, és még nem költöttek el. Ezt a dolgot változtatta meg a hitelezés rendszere. A hitel lehetővé teszi, hogy előrehozzanak olyan - jellemzően nagy értékű - beruházásokat (autó, ingatlan, építkezés), amire most még nincs pénzük, de tesznek egy jövőre vonatkozó ígéretet (hitelszerződés), hogy a majdani bevételeik egy fix - vagy változó - összegű részét, ezen hitel (valamint kamatainak) törlesztésére fordítják.

Na most képzeljük el, hogy a világon annyi JELEN-készpénz-eszköz létezik, amennyit kinyomtattak a világ nemzeti bankjai (magyar a Forintot, amerikai a Dollárt és igy tovább). Végső soron ezt a készpénz állományt ki lehet fejezni egyetlen valutanemben, pl a dollár (hiszen minden valuta kifejezhető, átszámolható egy másikra). A példa kedvéért legyen ez 100 000 milliárd USD. Ha valakinek pontosabb száma van, szívesen fogadom forrás megjelöléssel együtt.

Mint tudjuk, persze nem csak ennyi pénz létezik (könyvelve). 

Számlapénz. 

Számlapénznek azt hívjuk az egyszerűség kedvéért, amit nem tudunk készpénzként megfogni. Csak egy könyvelt számot látunk, amikor megnézzük a banki számlánk egyenlegét. Ez végső soron a bank jövőre vonatkozó fizetési ígérete. („Ennyit fizettél eddig be eddig nekem - mondja a bank - tehát ugyan ennyit kifizetek neked JELEN-KÉSZPÉNZ-ben, amikor kéred - készpénzfelvétel). Ha nem JELEN-készpénzben vesszük fel az összeget, csak bankkártyával fizetünk, akkor a bank egyszerűen átkönyveli az összeget egy másik számlára. (Tehát nincsenek futárok, akik a bankok között rohangálnak az általunk küldött készpénzzel).

Térjünk vissza 
a hitelhez. 

Valaki befizeti a bankba a JELEN-készpénzt, s kap egy ígéretet a banktól, hogy ez majd kifizetésre kerül(het). A bank kihelyezi ezt a JELEN-készpénzt, s kap egy ígéretet a hitel-felvevőtől, hogy a majdani jövőben - részletekben - ezt visszafizeti JELEN-készpénz formájában. Ezek a fizetési ígéretek léteznek mindannyiunk között: nem csak bankok esetében, hanem egyének, családok, cégek és országok között is.

Ott tartottunk, hogy van 100 000 milliárd USD JELEN-készpénz. Most képzeljük el azt, hogy számlapénzekkel (keresztbe könyvelések és jövőre vonatkozó fizetési ígéretek komplex sorozata után) együtt ez egy kicsit nagyobb szám. Mondjuk úgy a 10x-ese (volt a válság valamikori kezdete előtt). Ez nagyjából azt jelenti, hogy ha egy pillanatban összeadnánk a világszintű "tartozok neked - tartoznak nekem" egyenleget, akkor 10x több jönne ki, mint amennyi JELEN-készpénz eszköz létezik a világon.
 
Mintha egy 10 családos falu minden családjának külön-külön megmutatnám a nálam lévő egyetlen ezrest (JELEN-készpénz), azt ígérvén nekik, hogy amikor kérik odaadom. Ebben ez esetben is van egy ezer JELEN-készpénz, és van 10 x egy ezer jövőre vonatkozó fizetési ígéret. A családok BÍZNAK bennem (ezért ez az alapja a bank-rendszernek) és külön-külön elhiszik, hogy mindenkinek van ezrese, még meg is beszélhetik egymással, hiszen nem tudják, hogy egy-ről beszélnek. Vajon mennyi idő múlva jelentkeznének nálam, ha híre menne, hogy csak egy ezres van?

A fedezet

Elvileg, éppen ennek elkerülése végett teremtettük meg egyszer a fedezet fogalmát. A hitelekhez normál esetben társul egy, a hitellel (akkor még) azonos értékű értéktárgy (arany, föld, ingatlan, ingóság, egyéb). Ha nem teszek eleget a fizetési ígéretemnek, akkor értékesítik ezt a tárgyat, s a hitelező visszakapja a JELEN-készpénzét. Fontos tudatosítani, hogy végső soron nem a bank, cég vagy ország ad kölcsön, hanem azok, akik befizették a JELEN-készpénzt egykor a bankba (úgyszint családok, cégek, országok), vagy cégbe, vagy egy ország számlájára (adó formájában). A bank gyakorlatilag csak megszervezi a készpénz útját, közvetíti azt. 

Gazdaság válság

Egyes esetekben azonban helyeznek ki a bankok, cégek hitelt fedezet nélkül is, vagy olyan fedezetre, ami már más hitelek fedezeteként is szolgál. Így megszületett egy olyan számlapénz buborék, ami fizetési ígéretekkel duzzasztotta fel a látszólagos (könyvelt) pénz állományt. 2007-2008-as évek folyamán ennek a buboréknak egy része durrant ki először az USA-ban, majd máshol is. Annyi történik ekkor, hogy a jövőre vonatkozó fizetési ígéretek elkezdenek bedőlni. Leegyszerűsítve, ha egy pénzintézeten, belül több lesz az az összeg, amit a betétesek (hitelezők) visszakérnek egy adott pillanatban annál az összegnél, mint amennyi JELEN-készpénzük van, akkor egy ponton túl a bank bezárja azt ajtókat, és mindazok pénze eltűnik, akik nem vették ki időben. Tegnap még küldte a bank, hogy mennyi van a számlán, ma már nem tudja kifizetni. Volt, nincs. Nem történt más, mint eltűnt egy fizetési ígéret lufi, s pecheseknek annyi JELEN-készpénzük marad a vagyontárgyaikon túl, amennyi a zsebünkben vagy saját széfjükben volt.

Ez végső soron az a folyamat, ahogy a 10 családos faluban azt mondom az első kilenc családnak, hogy nem tudom teljesíteni a korábban tett fizetési ígéretemet, míg a 10.-nek odaadom az egyetlen ezrest.

Ez egy dominó jellegű láncreakcióhoz vezet: ez a gazdasági világválság, amit egy hitel válság indított el. Amikor egy, majd egy újabb, és még egy család KÖNYVELT vagyona eltűnik. Nem csak kis családok, hanem olyan gazdag családok vagyona is, akik esetleg ebből a pénzből munkát szerveztek másoknak (Cégek). Így újabbak emberek veszítik el az állásukat, újabb családok, cégek, országok nem tudnak eleget tenni a korábbi fizetési ígéreteiknek, még egy számlapénz lufi pukkan ki, és így újabb családok vagyona tűnik el, újabb munkahelyek szűnnek meg, és így tovább...
 
Akár egészen addig, amíg a JELEN-készpénz állomány fedezni tudja a könyvekben létező számlapénz értékét. 

A bejegyzés trackback címe:

https://gazda-g-sag.blog.hu/api/trackback/id/tr98976403

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása