Gazda(g)ság

...ma újra az a gondolat futott át rajtam, hogy nyitok egy gazdaság-politikai-filozófiai blog-ot, ahol a gazdasági válsággal kapcsolatos gondolataimat és meglátásaimat teszem közre, hátha ezen a fórumon keresztül megtaláljuk azokkal egymást, akik valami megmagyarázhatatlan okból kifolyólag, nem azon gondolkoznak, hogy kinek a felelőssége, hogy idáig jutottunk, hanem azon, hogy milyen gyakorlati megoldásaink, lehetőségeink vannak arra nézve, hogy innen mihamarabb kijussunk, s egy önmagát gátoló rendszer-szabályzás helyett müködébe hozzunk egy egészséges, önmagát eltartani tudó családi, nemzeti gazda(g)ságot...

Linkblog

Utolsó kommentek

Friss topikok

Egy Új Kormány Program javaslat 1. lépése

2009.03.25. 11:02 | JanCe | 2 komment

Címkék: politika kormány program bank hitel pénz mnb állam új kamat rendelet betét 100% fedezet államcsőd tartalékráta

1 dolgot látni kell a gazdaságban is: minden közös tulajdon esetében közösen osztozunk a nyereségen és a veszteségen is. Az állam mindannyiunk közös tulajdona. Ha nyereséges, a nyereségen osztozunk, ha veszteséges, akkor együtt fizetjük az életbenntartásához szükséges hitelek költségeit, hiszen egy ország csődje azonnal több millió éhező munkanélkülit jelent. Sokak - közöttük Magyarország szerencséje is - hogy más nemzetek (piacok) érdeke sem az, hogy ennyi fogyasztót elveszítsenek, hanem éppen ellenkezőleg: újabb és újabb szereplőket szeretnének bevonni a gazdasági körfolyamatokba, a jelenlegiek mellé. 

Egy egyszerű törvény megváltoztatásával nyereségessé lehet tenni a nemzeti gazdálkodás rendszerét (emlékszünk? KÖZÖS államháztartás). A pénzteremtés joga csak a közös tulajdonú intézményben szolgálja a közös célokat. Magántulajdonban magánérdekeket szolgál, ez nyilvánvaló mindannyiunk számára: az én cégem nekem termeli a hasznot. 

1. lépés: 

Törvényileg, rendeleti szinten szabályozni kell a pénzteremtés helyét úgy, hogy lépésről lépésre - de még inkább azonnal - 100%-ra kell emelni a törvényben rögzített kötelező tartalékráta mértékét a látraszóló betétekre. Amennyiben a kereskedelmi bankok nem tudnak eleget tenni a hiteleik megbolygatása nélkül ennek a kötelezettségüknek, akkor egyéb monetáris eszközökkel meg kell teremteni a jelenlegi pénz/hitel állomány szintentartását a gazdaságban (pl: jegybanki pénzteremtéssel, mely teremtett pénzt az ÁLLAM azonnal kölcsön adhat a banknak). 

Lássuk meg, hogy ebben az esetben nem új pénz keletkezik a gazdaságban, csak annyi történik, hogy a bank most mát kölcsön kapja azt a pénzt az államtól, amit eddig maga teremtett meg a maga hasznára. 

Mondanom sem kell, hogy az így szerzett állami kamatbevétel mindannyiunk HASZNA, mely idővel akár egyes Adó nemeket is kiválthat. Ez az egyszerű rendeletmódosítás egy teljes új pályán indítja el a gazdasági spirált.

A bejegyzés trackback címe:

https://gazda-g-sag.blog.hu/api/trackback/id/tr981024332

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

József65 2010.02.08. 14:08:13

Sziasztok!
Azt szeretném tudni, hogy jelenleg a bankok, hitelintézetek milyen arányban adhatnak ki hitelt a betéteikhez képest?

József65 2010.02.08. 22:49:15

Szerintem a bankok, ha nem is mindegyik nagyobb összegű hiteleket helyeznek ki, mint amekkora betéttel rendelkeznek. A betétek és a számla pénz, amit kihelyezhetnek, vagy nem jól tudom?
Hol vagytok guruk, akik válaszoltok?
süti beállítások módosítása